Legrace, tvoření a mlsání, to jsou medové perníčky
Zase jsem byla okouzlena vynikajícím receptem. Tentokrát jsem dostala medové perníčky. Vlastně nedostala, oni dostaly mě. Výborné, chutné a měkké. Ještě než jsem dorazila domů, mi blikl telefon a přišel od paní email s receptem od její babičky. Protože nás čekají Velikonoce, tak mě napadlo udělat perníčky ve tvarech, které se k nim hodí. Nakoupila jsem formičky, ingredience na těsto a utíkala jsem domu celá natěšená, jak nechám syna vykrajovat a zapojí se celá rodina. K mému údivu se Mik zapojit nechtěl, ale díval se. Protože bylo perníčku hodně a zdobení mi trvalo dlouho, tak si všichni utekli hrát a mě v tom nechali samotnou. Já si ale u pečení a zdobení odpočinula, pokud pominu šílenou bolest pravé ruky, která zdobila něco přes hodinu. V křeči ji mám ještě teď, když píši článek.
Co budete potřebovat?
Těsto:
- 400g hladké mouky
- 1 vejce
- 50g tuku (Hera, nebo máslo)
- 120g cukru moučka
- 60g medu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
- 1 lžička perníkového koření
Vše zapracujete do těsta. Pokud by se vám nechtělo pojit, přidejte trochu mléka, nebo másla. Perníkové koření si můžete vyrobit sami, nebo koupit. Tuším, že Kotany prodává pytlíček s názvem Medový perník. Já jsem si však vyrobila své:
- 5 ks hřebíčku, 5 kuliček nového koření, trocha anýzu a fenyklu, badyán a kousek vanilky.
Koření jsem utloukla v hmoždíři a prosila přes sítko.
Dejte pak těsto odpočinout do lednice min. na půl dne. Pokud necháte přes noc, bude to ještě lepší. Vyzkoušela jsem obě varianty a perníčky byly vždy výborné a měkké.
Poté těsto vyválejte a vykrájejte tvary. Pečte na 180 stupňů, cca 8 minut. Záleží, jak silné budete mít těsto.
Perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem, budou se lesknout.
Poleva:
- 1 bílek
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička solamilu
- pár kapek citronové šťávy
Perníčky zdobte již vychladlé.
Co dodat, tři plechy zmizely během dvou dnů.
Dobrou chuť a křup…
Vanda Schreierová